Otto Wagner
Pair of ceiling lamps

For "Die Zeit"

1902
Nickel-plated white metal, porcelain sockets
H. 60,3 x W. 33,5 cm
 
 
Christian Witt-Dorring, curator at the Neue Galerie, New York, wrote:

In 1902, Otto Wagner designed for the Viennese daily newspaper Die Zeit a street-level store, as well as a second floor dispatch bureau on Kärntnerstrasse, one of the city’s most popular shopping streets. In doing so, he formulated a completely new aesthetic for public space, based on the premise that “Something impractical cannot be beautiful” . The selection and use of materials played a crucial role in the commission, spawning a material language that demanded of the user a new kind of sensibility, one irreconcilable with traditional ideas of ostentation.
As the most visible sign of his belief that new needs required new forms, Wagner designed the storefront out of aluminium, a material seldom used in Vienna at that time. For the interior he chose his materials based on durability, resistance to soiling, and ease of repair.
The black/brown-stained bentwood furniture and bentwood armchair stood out against a white wall protected up to roughly head level by gray-painted linoleum. For inlays and mounts on both furniture and plaster, aluminium (which, as Hevesi noted, does not oxides ) was used. Similarly, the light fixtures for the dispatch bureau were not, as was common at the time, fashioned of brass, which involved complicated cleaning procedures, but of nickel-plated white metal. Together with the simple linear and geometric plasterwork, these formed the main decorative accent of the space. In between two brad, fluted plaster bands, the light fixtures, which each held two lightbulbs, were attached to the center of the ceiling in a single row its length, one after another, visually not unlike track lighting. Their simple, stripped down form, a radical break with traditional lighting fixtures of the pre-electric era, only revealed its full decorative and functional impact when viewed in the entirety of the space. The room’s artificial lighting was installed parallel to the three large windows that took up one of the room’s long sides. The intensity of the light was increased by mirrors attached to one of the room’s small sides, above the wall vitrines and thus above eye level. Here one is instantly reminded of the lighting solution used by Adolf Loos five years later in his American Bar. The ultimate effect is to transform the lights into a single huge fixture in the shape of a long band of light that defines the space.
Back To List

Pair of ceiling lamps